Al meer dan 722.000 bezoekers!

Publicaties

Nieuwste artikels

Meldert. Plaatsnamen en hun geschiedenis

Meldert Voor de plaatsnaamkunde van Meldert raadpleegde dr. Paul Kempeneers de beschikbare archivalische bronnen. De auteur beschreef dan het hele namenbestand in een aantal rubrieken. Zo ontstond tegelijk een wetenschappelijk en leesbaar boek. Eerst bespreekt hij de ligging van Meldert in de gemeente Hoegaarden en Vlaams-Brabant, met gegevens over de bevolking in 1374 en 1525. Vervolgens verklaart hij de naam Meldert, de namen van de omliggende gemeenten, en gehuchten als Babelom, Gaat, Keulen, Meer, Neder- en Overhem, en Menen. De geografie komt aan bod bij de beschrijving van Molenbeek, Vloedgracht en Jordaan, alsook van de wouwers en poelen, en hoogten als Blotenberg, Houlenberg, en laagten als Boksdelle, Gijzendelle en Mergelkuil. Talrijk zijn in Meldert de namen voor bossen, beemden, eusels, broeken, driesen, kouters, met specifieke woorden als Boedeleer, Butter, Chandelon, Kromhank, Rooiaard, Strooprot, Tempeleerken, Wijpslag.

Naast de geschiedenis van de kerk met Sint-Ermelindis, de kapellen en de pastorie vertelt Kempeneers over het Klein Kasteel, het grote Kasteel van Meldert, talrijke pachthoven, en huizen als Engel, Hert, Haanken, Prins Kardinaal en zelfs de Trois Burettes in Bevekom. Tot slot bespreekt de auteur het wegennet. Genealogische weetjes en volkstellingen van 1693 en 1747 werpen een licht op de samenstelling van Meldertse families in vroeger tijden. Tot slot noteert de auteur enkele historische teksten zoals het ongeluk in de Mergelkuil. Een uitgebreide bibliografie en een klapper maken van het boek een waardevol naslagwerk dat nog generaties zal meegaan!

Technische gegevens
Het boek "Meldert" telt 224 blz. Formaat: 24 bij 16 cm. Afbeeldingen van 10 historische documenten, 29 plattegronden, 28 prentkaarten en foto's. Het boek wordt in een beperkte oplage uitgegeven.

Afhalen

Het boek kost 19 euro. U kunt het afhalen bij de auteur (Leuvensestraat 45 te 3300 Tienen). Voor een afspraak kunt u bellen naar 016 81 37 28. Het boek betaalt u bij afhaling.

Verzenden

Betaling via overschrijving

U mag de kostprijs van het boek + verzendkost (BelgiŽ 4 euro, Europa 12,5 euro, rest van de wereld 20,5 euro) overschrijven op het rekeningnummer IBAN BE52335057139009 (BIC BBRUBEBB), met vermelding van welk boek, het verzendadres en of het gesigneerd moet worden.

Betaling via Paypal

Naar
Signeren
Verzendadres
Vragen/opmerkingen

Vragen of opmerkingen

Naam

E-mail

Vraag/opmerking

© 2008 Edelhart Kempeneers
XHTML 1.0 Transitional