Al meer dan 722.000 bezoekers!

Publicaties

Nieuwste artikels

Binkom. Plaatsnamen en hun geschiedenis

Binkomse plaatsnamen Voor zijn uitgebreide toponymie van Binkom raadpleegde dr. Paul Kempeneers een jaar lang archivalische bronnen. Ze leverden hem een schat aan nieuwe informatie op. Zoals gewoonlijk verving hij lange alfabetische lijsten door een beschrijving van het namenbestand in een aantal rubrieken. Zo komen aan bod: de ligging van de gemeente, nederzettings- en gehuchtnamen, namen van waterlopen, bergen, bossen, gras- en bouwlanden, wegen en voetpaden. Gebouwen verdeelde de filoloog in kerkelijke en burgerlijke bouwwerken.

Lokalisering
Bij heel wat namen noteerde Kempeneers voorheen onbekende geschiedkundige gegevens. Zo bezat de pastoor een grote boomgaard, de Palmhof genoemd die grensde aan de Wildeman. Op deze boomgaard kwam 300 jaar later de feestzaal Santro. Kempeneers lokaliseerde ook andere toponiemen zoals het Woutermanneken, het Everspit, het Edeken, het Ooienrot, het Wamerschot, de Clauwenshaag, enz. Hij schetste de evolutie van toponiemen zoals het Hazenbos, waardoor een juiste verklaring mogelijk werd. Natuurlijk ontbreken de grote pachthoven niet. Hij slaagde erin om onverklaarde initialen op oude gevelstenen te ontcijferen.

Oude huisnamen
Door minutieus de oude toestand in een Historische Atlas te herstellen, kon Kempeneers oude huisnamen juist lokaliseren. De Wildeman (het latere Withuis) was veel groter dan eerst gedacht. Uiteraard komen de windmolens uitgebreid aan bod. Het uitpluizen van de Rekenkamers in Brussel lieten toe de geschiedenis van de oudste molen te achterhalen. Zo zitten we al vlug in 1350.

Kaarten en foto's
Enkele foto's verluchten de tekst. Interessant zijn zeker de plattegronden die het hele dorp met alle percelen voorstellen in 1824. Hierop zijn de plaatsnamen aangeduid. Een klapper is de sleutel om plaats- en persoonsnamen onmiddellijk terug te vinden. Op deze wijze ontstond een leesbaar boek, dat tegelijk wetenschappelijk verantwoord is. Dit waardevol naslagwerk zal generaties meegaan!

De toponymist van Oost-Brabant
Paul Kempeneers, doctor in de Germaanse filologie, is lid van de Koninklijke Commissie voor Toponymie en Dialectologie (KCTD). Hij houdt zich voornamelijk bezig met de studie van de plaatsnamen in het oosten van Brabant. Zo beschreef hij de toponymie van Aarschot, Attenrode-Wever, Boutersem, Budingen, Glabbeek en Zuurbemde, Goetsenhoven, Hakendover, Helen-Bos, Hoegaarden en Bost, Kapellen, Kumtich, Landen, Langdorp, Oorbeek, Oplinter, Orsmaal-Gussenhoven en Melkwezer, Sint-Margriet-Houtem, Tienen, Vissenaken, Waanrode en Zoutleeuw.

Technische gegevens
Het werk "Binkomse Plaatsnamen" is in de "Handelingen" van de KCTD verschenen. De publicatie telt 124 bladzijden.

Bestellen

Het boek kost 14 euro.

De verzendkost bedraagt voor verzending naar een adres in BelgiŽ 3 euro, in Europa 7,5 euro, in de rest van de wereld 9 euro.

Ik wil het boek met de post ontvangen. De kostprijs van het boek + de verzendkosten schrijf ik over op rekeningnummer 335-0571390-09 (IBAN BE52335057139009 - BIC BBRUBEBB).
Ik kom het boek bij de auteur afhalen (Leuvensestraat 45 te 3300 Tienen). Het boek betaal ik bij afhaling. Voor een afspraak kunt u bellen naar 016 81 37 28.
Ik wil het boek met de post ontvangen. De kostprijs van het boek + de verzendkosten schrijf ik over via Paypal (zie lager).

Ik wil dat de auteur het exemplaar signeert.

Naam*

Telefoon

Adres*

Opmerking

E-mail*

* Verplichte velden

Betaling via Paypal

Naar
Signeren
Verzendadres
Vragen/opmerkingen

Vragen of opmerkingen

Naam

E-mail

Vraag/opmerking

© 2008 Edelhart Kempeneers
XHTML 1.0 Transitional