Al meer dan 722.000 bezoekers!

Publicaties

Nieuwste artikels

Glabbeek-Zuurbemde

Glabbeek-Zuurbemde Andere uitgaven.

192 bladzijden.


In veel toponymische werken worden de plaatsnamen alfabetisch opgesomd en verklaard. Kempeneers heeft deze saaie beschrijving sedert lang verlaten en behandelt de toponiemen in aparte rubrieken. Hierbij komt heel wat geschiedkundige informatie, zodat een leesbaar boek ontstaat. In een eerste hoofdstuk behandelt de auteur Glabbeek en zijn buurgemeenten, als deel van de meierij Halen en thans van de provincie Vlaams-Brabant. Vervolgens komen de nederzettingsnamen aan bod, niet alleen Glabbeek en Zuurbemde zelf, maar ook Kinkem en Rode. Vroeger vormden Glabbeek en Zuurbemde een aparte heerlijkheid. Dank zij het privť-archief van dr. Jacobs uit Tienen kwam de schrijver heel wat te weten over de vroegere heren van Glabbeek, van De Pape, over Melot tot De Luesemans. Voor velen zal het een verrassing zijn dat Zuurbemde en Tienen zoveel met elkaar gemeen hebben. De leden van de familie Van Ranst, De la Viefville en Festraets woonden op de Wolmarkt van Tienen, maar waren tevens de heersers over Zuurbemde.

Het reliŽf, met de oude namen van de waterlopen, vormt een apart hoofdstuk. Met de Kale, de vroegere naam van de Gladbeek, gaan we tot ver voor Christus terug! Vervolgens komen aan bod: terreinwoorden voor bossen, hagen, bomen, graslanden en akkers. Gebouwen worden ingedeeld in kerkelijke en burgerlijke bouwwerken, elk met een aparte geschiedenis, zoals de pastorie op de Dries, het verdwenen pachthof van de Grote Heilige Geest, de schutterhuizen en de paanhuizen. Een uitgebreid hoofdstuk over wegen en voetpaden sluit het boek af.

Het boek is geÔllustreerd met verscheidene zeldzame prentkaarten en 17 kadastrale kaarten, door de schrijver zelf nauwkeurig getekend. De uitgave kost slechts 16 euro en is te verkrijgen op het gemeentehuis van Glabbeek of bij de schrijver zelf.

Prijs

Kostprijs boek 16 €
Verzendkost (351-1000g) BelgiŽ4,00 €
Europa12,50 €
Rest van de wereld 20,50 €

Bestelformulier

Ik wil het boek met de post ontvangen. De kostprijs van het boek + de verzendkosten schrijf ik over op rekeningnummer 335-0571390-09 (IBAN BE52335057139009 - BIC BBRUBEBB).
Ik kom het boek bij de auteur afhalen (Leuvensestraat 45 te 3300 Tienen).

Ik wil dat de auteur het exemplaar signeert.

Naam*

Telefoon

Adres*

Opmerking

E-mail*

* Verplichte velden

© 2008 Edelhart Kempeneers
XHTML 1.0 Transitional